Bezterminowy strajk płacowy

Ciekawostki i nowości na temat zakładu

Re: Bezterminowy strajk płacowy

Postprzez agna » wtorek, 8 listopada 2011, 19:47

Bobek napisał(a):Dobrze że na tym forum sie można wypowiedzieć bo na tym świdnickim powiesz słowo to cie odrazu zbanują jebani moderatorzy :twisted: nie można prawdy powiedzieć jakieś forum solidaruchów czy co??? i ludzie jacyś pokopani w banie!!! chu.. w du.. łamistrajkom!!!

:lol: :lol: :lol: Dużo miałeś do powiedzenia ;)
Tak, tylko te łamistrajki też dostaną, niestety :(
agna

Google

Postprzez rebel » wtorek, 8 listopada 2011, 20:49

Jestem tylko ciekawy jak ten cały strajk odbije sie na nas strajkujących? Zapewne zero perspektyw w tej firmie :(
rebel

Postprzez agna » wtorek, 8 listopada 2011, 21:03

Może na takich zwykłych szarych pracownikach mniej, ale lepiej uważajcie żeby w czymś nie podpaść.
Gorzej będzie z komitetem strajkowym, na nich już zapewne jest nagonka. A wszelkie jakieś próby szantażu, gnębienia itd., ze strony przełożonych, to tak jak któryś ze związkowców mówił, po podpisaniu porozumienia z zarządem, zgłaszać do związków. Ale proponuję wybrać od razu sierpień, bo ta reszta, to wątpię żeby się zainteresowała :twisted:
agna

Postprzez wyluzowany » wtorek, 8 listopada 2011, 21:33

Tak dla zastanowienia sie nad przyszłoscia pzl-a:"To jeszcze nie koniec.
pracownik (gość) 08.11.11, 20:00:12
Nie ważne czy ktoś strajkował czy nie. Nie dzielmy ludzi na "ludzi z biurowca" i "ludzi fizoli". Wszyscy jedziemy na tym samym wózku. Dobrze, że przynajmniej jedne związki potrafiły podnieść głowę i przeciwstawić się włochom. Nie chwalcie dnia przed zachodem słońca. We wszystkich włoskich fabrykach zlokalizowanych w Polsce 70%-80% pracowników to pracownicy agencji pracy tymczasowej. Włosi dążą do tego samego u nas. Dlaczego nie przedstawiają planów po 2014 roku? Zbieg okoliczności, że pakiet socjalny kończy się akurat w tym roku? A poszli na ugodę, ponieważ strajk nabierał większego rozmachu. Bali się, że jak dowiedzą się w Brindisi to też u nich zacznie się strajk. Dlaczego takie media jak Polsat czy TVN nie wyemitowały materiału ze strajku? Kto ma możliwość niech zapomni o tym zakładzie. Z pewnych poważnych ust usłyszałem, że zakład jest dobrym miejscem do zdobycia doświadczenia. I jest to prawda, bo pracuje tu dużo fachowców. Więc jak ktoś ma szanse niech stąd ucieka i to jak najszybciej. " -to z forum Kuriera Lubelskiego.Ludzie naprawde sie zastanowcie,moze warto szukac innej pracy,nie popadajac w samozachwyt, ze cos sie "ugrało" tym strajkiem.
wyluzowany

Postprzez agna » wtorek, 8 listopada 2011, 22:03

Święte słowa. Ja cały czas twierdzę, że jak skończy się pakiet to zwolnienia się posypią. Ale większość ma nadzieję, że nie. Na dobrą sprawę, taki pracownik z agencji jest bardziej opłacalny. Urlopu mu nie trzeba dawać, na zwolnienie nie pójdzie, bo nie ma po co wracać, a w każdym razie, nie zakład za to zwolnienie będzie płacił, żaden socjal, dofinansowanie, zapomogi, w zasadzie nic ich nie obchodzi. Ma robić i koniec, a jak minie jego czas, to agencja przyśle innych. Ta agencja, to podobno filia tej co im we Włoszech przysyła pracowników i właśnie w tym celu tu powstała, wątpię żeby tylko na chwilę.

wyluzowany napisał(a):Agna juz niedługo nasz koszmar sie skonczy-przy okazji powodzenia w nowej pracy,chociaz sie nie znamy(a moze znamy).Bo czytajac twoje posty odczuwasz to samo co ja,zreszta jak wiekszosc normalnych ludzi co tutaj pracuja,a nie udaja ze pracuja(bo sa na stanowiskach pracujacych).Szkoda mi tylko tych ludzi co walcza,ze musza sie dalej uzerac z ta banda ,ktora mozna porownac do dawnego PZPR ,czy tez ówczesnego PZPN.

Dzięki, wzajemnie :)
Mi też ich szkoda, bo chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę, że żadnego godnego traktowania nie będzie. Patrząc na to wszystko, niejako już z boku, wydaje mi się, że będzie jeszcze gorzej. Włosi już pokazali, że żadnego szacunku do swoich pracowników nie mają, z tego nie może wyniknąć nic dobrego. PZPR i PZPN to jakby delikatne określenia, mi się to kojarzy z obozem zagłady. Ale ze względu na wszystkich, którzy tu zostaną, bo nie mają wyjścia, mam nadzieję, że się mylę :(
agna

Postprzez wyluzowany » wtorek, 8 listopada 2011, 23:25

Chcieliscie potwierdzenia informacji co zostało wynegocjonowane: http://www.strefabiznesu.dziennikwschod ... 72086.html
wyluzowany

Postprzez miereckov » środa, 9 listopada 2011, 09:30

Moim zdaniem makarony teraz tak się wściekły, że nie wróży to rzeczywiście nic dobrego dla załogi. Już za chwilę okaże się, że to co działo się zakładzie przed strajkiem to był pikuś !!!, Horror przekształci się w super horror!!!
miereckov

Postprzez agna » środa, 9 listopada 2011, 10:06

miereckov napisał(a):Moim zdaniem makarony teraz tak się wściekły, że nie wróży to rzeczywiście nic dobrego dla załogi. Już za chwilę okaże się, że to co działo się zakładzie przed strajkiem to był pikuś !!!, Horror przekształci się w super horror!!!

A ja myślę, że tu nie do końca chodzi o strajk. Przed strajkiem też nie było dobrze, a nawet coraz gorzej. Wydaje mi się, że to nic nie zmieniło, wszystko prowadzi do tego, że dobrze już nie będzie :(
agna

Postprzez niepokorny1 » środa, 9 listopada 2011, 15:42

Dla malkontentow... zobaczcie jak beda przenosic produkcje do Chin i jak beda zwalniac pracownikow ;)
Oświadczenie zarządu PZL-Świdnik w sprawie osiągniętego porozumienia

"Przedstawiciele zarządu PZL-Świdnik S.A. z grupy AgustaWestland oraz wszystkich pięciu związków zawodowych, działających na terenie zakładu, osiągnęli porozumienie.
Jego wyniki są zadowalające dla wszystkich stron sporu. To zwycięstwo na zasadzie „wygrany-wygrany”. Porozumienie wynika z ustaleń dotyczących systemu wynagrodzeń, stałych i zmiennych części pensji, które w następnych trzech latach będą rosnąć. Oprócz znaczącego wynagrodzenia zasadniczego, które będzie wzrastać co roku przez wspomniane trzy lata, strony podkreślają szczególne znaczenie zmiennej części wynagrodzenia, która wpłynie na wydajność pracowników i zmniejszy absencję.
Zawarte dzisiaj porozumienie jest stanem wyjściowym dla oczekiwanego rozwoju spółki, która spotyka się z dodatkowym obciążeniem pracą, np. ze strony najnowszych programów śmigłowcowych, które AgustaWestland planuje ulokować w Świdniku. Wspomniany rozwój pozwoli na kontynuację stopniowego zwiększania liczby pracowników PZL-Świdnik, co jest trendem konkurencyjnym w stosunku negatywnych tendencji na rynku pracy. Rozwój PZL-Świdnik jest szczególnie pożądany w województwie lubelskim, gdzie poziom bezrobocia wciąż jest wysoki."
Co tak umilklo towarzystwo? Strachy na lachy? :lol:
niepokorny1

Poprzednia strona

Powrót do Aktualności