Opowiesc o zwolnieniach grupowych.. :)

Ciekawostki i nowości na temat zakładu

Opowiesc o zwolnieniach grupowych.. :)

Postprzez Widzo » niedziela, 6 czerwca 2010, 13:08

Calkiem niedawno w PZL'u, w srode 2 czerwca 2010 "kierownicy" otrzymali tzw limity zatrudnienia w swoich dzialach 8-) I co sie nagle stalo...? Rozpoczeto polowanie na czarownice mimo tego, ze pare dni wczesniej dostali jasne wytyczne o Glownej Czarownicy (dyr. person) :) Troche mnie to zaniepokoilo, poniewaz nerwowosc u "kierownikow" byla znacznie wieksza niz moznaby bylo przypuszczac.. A przeciez Gl. Czar. jasno okreslila kryteria nominacji do opuszczenia domu Wielkiego Wloskiego Brata - czyli absencja, wyksztalcenie, poziom wykonywanej pracy, punkty funduszu motywacyjnego itp. Ale jak to zwykle bywa w PZL'u, wytyczne wytycznymi a zycie samo weryfikuje postanowienia.
I tak jak juz wczesniej wspomnialem "polowanie czas zaczac". Na pierwszy ogien pojda pracownicy ze stazem pracy w przedziale od 1 do 10lat - zalozenie jest takie, ze zawsze sobie jakos prace znajdzie.. I tu sie nasuwa pytanie.. Jesli jednak pracownik tego typu jest lepszy od pracownika z np. 30letnim stazem... To co wtedy? Bo przeciez staremu pracownikowi nie mozna krzywdy zrobic, to prawie jak z Zubrem bo jest pod tzw. ochrona.
Jak przejmowali zaklad wlosi mialem nadzieje ze dojdzie do redukcji zatrudnienia, ale nie na takich zasadach.. Wszystko to o tylek potluc. Jakktos ma inne spostrzezenia, zapraszam do rozmowy
Widzo

Google

Re: Opowiesc o zwolnieniach grupowych.. :)

Postprzez Neruzo » niedziela, 6 czerwca 2010, 13:35

prawdopodobnie masz racje i te kryteria zwolnien to pic na wode. poniewaz decyzje o tym kogo zwolnic ma podejmowac obecne kierownictwo to bedzie tak jak zawsze - kto ma znajomosci to zostanie a pozostali pojda do zwolnienia. co do tego z jakiej grupy wiekowej beda zwalniac to mozliwe ze wlasnie tych z krotkim stazem pracy. raz, ze im sie nalezy nizsza odprawa a dwa, ze rzeczywiscie jest przeswiadcenie, ze tacy pracownicy latwiej znajda prace. z drugiej strony wlochom moze byc na reke zostawic wlasnie tych nowych pracownikow. latwiej beda mogli sie dostosowac do nowej struktury, metod pracy czy wogole do przyswajania wiedzy na roznego rodzaju szkoleniach, kursach itd.
trudno teraz cos przewidziec bo decyzje zmieniaja sie z dnia na dzien.
co do limitow pracownikow w danych dzialach to slyszalem, ze liczby jakie podano na poczatku czerwca sa znacznie wyzsze od tych oficjalnie zaproponowanych. pewna informacja bedzie dopiero za jakies 10-14 dni, kiedy pojdzie zgloszenie do UP.
Neruzo

Postprzez rebet » poniedziałek, 12 lipca 2010, 16:52

Są już listy wie ktoś może kiedy będą wręczać wypowiedzenia /
rebet

Postprzez Afrel » poniedziałek, 12 lipca 2010, 17:34

Listy już są od dawna a pierwsze wypowiedzenia wręczono w ubiegły piątek. Jak na razie dostali chyba Ci którzy nie są w związkach.
Obrazek
Afrel

Postprzez zaniedbany pracownik » poniedziałek, 12 lipca 2010, 18:46

mam nadzieje ze na dniach dostane i ja:))))))
zaniedbany pracownik

Postprzez gibares » środa, 14 lipca 2010, 17:18

Dostałem wypowiedzenie w piątek, dzisiaj złożyłem podanie o przyspieszenie terminu okresu wypowiedzenia i mam do 01.08.2010. Czekam teraz aby na obiegówkę, tylko nie mam żadnych informacj0i na piśmie na temat odprawy. Wie ktoś, kiedy może to nastąpić i kiedy będzie ten I bonus prywatyzacyjnego??
gibares

Postprzez wariat58 » czwartek, 15 lipca 2010, 05:18

Widzę, że jest po staremu. Jak za komuny. Myślałem, że jak Włosi przejmą zakład, będą zwolnienia ale obiboków, nierobów i innych leserów bez kwalifikacji. A tu niespodzianka. Kierownicy zostawili sobie przydupasów i lizusów. A dobrych WYKSZTAŁCONYCH ludzi się zwalnia.
Przykład z 360, gdzie zwalnia się dobrych fachowców, a zostawia chłopków po zawodówce na stanowiskach kierowniczych!!! :evil: Jedyne, co potrafią tacy to czytanie gazety, bo ojciec nauczyli. I siedzenie za biurkiem, bo ojciec kazali, wtedy człowiek ważniejszy jest.
Piszcie jak jest na innych wydziałach.
wariat58

Postprzez wyluzowany » poniedziałek, 4 października 2010, 19:49

Z życia wziete-podczas jednej z eskapad,kolega zwolniony natknał sie na szefa Zakładu Lotniczego wraz ze swoja świtą w lubelskiej knajpce.Pan Sawicki dostał zaproszenie na wymiane "kosza grzybów" poza lokalem,niestety nie był zainteresowany(nie lubi grzybow czy co?)Kolega stwierdził ze moze wymieni je przy stoliku,ale tez sie nie dało.Do dalszej transakcji nie doszło gdyz pojawiła sie ochrona wezwana na życzenie szefa ZL.Na pewno Sawicki nie bedzie miło wspominał tego handlu,gdyz przez pewien czas musial chodzic w golfiku,gdyz odbiły mu sie na szyji korzonki grzybów. :lol: No coz to nie jest juz miejsce pracy i rozne cuda sie zdazaja :evil: Niech sie maja na bacznosci wszyscy co nas sprzedaja.
wyluzowany

Postprzez luzaczek » wtorek, 23 listopada 2010, 16:45

Ludzie pamiętają poprostu i nie dziwię się im ,tyle co tu się znosi na tym zakładzie to dziwne ,że i tak nie powybijano co niektórych.
luzaczek

Postprzez ziom » czwartek, 2 grudnia 2010, 20:00

kiedy szykuje sie nastepna tura zwolnien ,bo juz w 1 kwartale 2011,ma odejsc troche osob . Jeszcze troche to kto na wsk bedzie robil skoro polowa bedzie nierobow -po zmianie angazu .
ziom

Następna strona

Powrót do Aktualności