Bonus prywatyzacyjna a zaświadczenie o dochodach

Dyskusje na tematy związane z zakładem niepasujące do innych kategorii.

Bonus prywatyzacyjna a zaświadczenie o dochodach

Postprzez sieja » czwartek, 1 września 2011, 19:59

Jakie było moje zdziwienie, gdy chciałem dostać zaświadczenie o dochodach i pani w biurowcu poinformowała mnie ze nie będzie one zawierać bonusa, ponieważ to nie zakład przelał bonusa na nasze konta tylko przelew pochodził z głównej siedziby spółki. Zakład nie odprowadził podatku. Wiec wychodzi na to ze wg zakładu ja żadnego bonusa nie otrzymałem a mimo to muszę i tak rozliczyć się z US. Wiec ja sie pytam gdzie ja pracuje i od kogo dostałem te pieniądze bo chyba nie z prywatnego konta prezesa. Coś mi tu śmierdzi i nie wiem czy to nie jest sprawa dla PIP. Co wy o tym sądzicie?
sieja

Google

Re: Bonus prywatyzacyjna a zaświadczenie o dochodach

Postprzez hera » piątek, 2 września 2011, 19:22

sprawa dyskusyjna nawet ja sie zastanawiam czy rozliczyc sie z urzedem skarbowym rzeciez niema zadnych dokumentow iz otrzymalem taki bonus kasa pochodzi z angielskiej firmy i niejest oodatkowana odrazu
hera

Postprzez Neruzo » piątek, 2 września 2011, 21:06

mysle, ze nie na dlugo da sie ukryc przed skarbowka wplywu z bonusa. czesc pracownikow wykazala to przed US wiec teraz dla tej instytucji nie bedzie problemem sprawdzenie po NIPie pzl kto z ludzi bioracych wyplate w tej firmie nie rozliczyl bonusa. poza tym skarbowka ma na to 5 lat wiec tyle czekac w niepewnosci... :)
Neruzo

Postprzez miereckov » sobota, 3 września 2011, 08:14

Cała ta operacja przekazania bonusów bezpośrednio na konta pracowników,pomijając strukturę księgowo ma swoje podłoże fiskalne. Jeżeli cała wartość bonusów, oczywiście w przychodach na trzy tury została by zaksięgowana, to byłoby to zakwalifikowane jako przychód operacyjny... i należałoby od tego do skarbówki odprowadzić podatek dochodowy .Z chwilą wypłaty bonusa trzeba byłoby uzupełnić znowu zapłaconym podatkiem do fiskusa do kwoty 4000 zł brutto (x trzy tury{ z kasy zakładu i jednocześnie odprowadzić od tej kwoty podatek osobisty.Wtedy wartość bonusów byłaby większa dlatego, że PZL pokrył by wszystkie koszt związane z jego wypłaceniem. Dlatego reż ci co ukryli to przed fiskusem mogą cienko pierdzieć. Posypią się zatem spore kary finansowe.
miereckov

Postprzez sieja » niedziela, 4 września 2011, 15:16

A jest jakis sposob aby wykazac bonusa w dochodzie? chodzi mi o zaswiadczenie o dochodach potrzebne do banku w celu uzyskania kredytu na mieszkanie.
sieja

Postprzez miereckov » niedziela, 4 września 2011, 17:10

Jeżeli rozliczyłeś się uczciwie z dochodów , to wystarczy PIT potwierdzony przez Urząd skarbowy. To w banku wystarczy.
miereckov

Postprzez sieja » niedziela, 4 września 2011, 22:47

Czyli musze zaplacic podatek za bonusa wyplaconego w 2011( bedzie sie zawierac w nim lipcowy) i zglosic sie do US i on mi wystawi dochod z 3 miesięcy ?
sieja

Postprzez miereckov » poniedziałek, 5 września 2011, 13:26

Nie kolego nie rozumiesz tych mechanizmów. Nie uzyskasz PIT od bonusów za 2011 r bo liczy się cały rok twoich przychodów za 2011 r Taki PIT możesz dopiero przedstawić w banku najwcześniej na początku 2012 r. Musisz w banku przedstawić PIT za 2010 r, oczywiście z jakimś dokumentem, że jesteś zatrudniony na stałe. Na pewno przedstawienie przepustki z PZL nie wystarczy A potem wszystko w rękach Boga i urzędników bankowych.
miereckov

Powrót do Ogólna dyskusja