Rozminowywanie terenu pod lotnisko

Rozmowy na temat portu lotniczego w Świdniku

Rozminowywanie terenu pod lotnisko

Postprzez SysOp » czwartek, 15 października 2009, 20:02

Zakończyły się prace nad rozminowywaniem lasu który znajduje się na terenie nowo powstającego lotniska w Świdniku.

Wykryto 1370 różnego typu środków wybuchowych, z czego 1174 to amunicja karabinowa różnego typu, 70 bomb lotniczych (były to przeważnie bomby 1 kilogramowe oraz 5 kg, ale wśród nich znalazła się również bomba 150kg), 74 pociski artyleryjskie, 34 zapalniki i in.

Na razie zbadano i wydobyto materiały jedynie z głębokości do jednego metra. Po wycince lasu mają jeszcze teren sprawdzić saperzy do głębokości 3 metrów.
SysOp
SysOp

Google

Re: Rozminowywanie terenu pod lotnisko

Postprzez soh » sobota, 24 października 2009, 12:58

Więc o to chodziło. Osobiście się mocno dziwiłem i byłem bardzo niezadowolony z faktu, że "nic się nie dzieje" w sprawie lotniska. Teraz już wiem, czemu tak było. Swoja drogą, to interesujące, że rok mamy 2009, teren w bezpośredniej bliskości zabudowań, powszechnie dostępny i często odwiedzany, a tyle pirotechniki, i to na niewielkiej głębokości. I pomyśleć, że ludzie jeżdżą z wykrywaczami nie wiadomo gdzie, kiedy mają wszystko pod nosem.
soh

Powrót do Lotnisko