Urlop na żądanie?

Wasze odczucia na temat pracy w zakładzie i tematy z tym związane.

Urlop na żądanie?

Postprzez maniek1 » piątek, 26 marca 2010, 13:01

Dowiedziałem się dzisiaj że kazano sekretarkom zamknąc miesiąc, bo podobno szykują się do tego żeby wypłata była 1-go.
A co z urlopami?. Do końca miesiąca zostało 5 dni i ja nie mogę wypisać normalnego urlopu na 30 lub 31-go,
bo sekretarka zamknęła miesiąc?
Czy powinienem zadzwonić do PIP ze skargą że pracodawca zmusza mnie do wykorzystywania urlopu na żądanie?
maniek1

Google

Re: Urlop na żądanie?

Postprzez Afrel » piątek, 26 marca 2010, 15:59

Myślę że nie powinien ci nikt robić problemu z urlopem jeśli zgłosisz go 3 dni wcześniej. Jeśli miesiąc jest zamykany 25 to prawdopodobnie dni które zostają do końca miesiąca zostaną rozliczone w następnym miesiącu kalendarzowym. Inaczej nie wyobrażam sobie takiego przepisu kończącego miesiąc bez możliwości wzięcia urlopu. Ponadto jeśli nie można by było wziąć urlopu to i na zwolnienie nie można by było pójść a to już jest całkiem "chore" ;)

Jeśli ktoś robił by ci problem z tego powodu, najlepiej chyba by było zapytać się kogoś z pipu co o tym myślą ;)
Obrazek
Afrel

Postprzez Neruzo » piątek, 26 marca 2010, 18:53

dokladnie, nikt nie moze Cie zmusic do wykorzystania urlopu na rzadanie. jest to najprawdopodobniej wymysl sekretarki zeby nie musiala robic korekty w nastepnym miesiacu. stanowczo powiedz ze bierzesz zwykly urlop (o ile jest na to zgoda przelozonego) a jak sie bedzie dalej stawiac to mozesz to ostatecznie zglosic do PIPu
Neruzo

Postprzez siewka » poniedziałek, 6 września 2010, 23:28

Podstawowym prawem pracownika z tytułu stosunku pracy jest prawo do płatnego urlopu wypoczynkowego. Urlop taki powinien być z góry zaplanowany. Może się jednak zdarzyć, że pracownik musi skorzystać z tego urlopu w nagłej sytuacji i potrzebuje go w danym lub następnym dniu. Kodeks pracy przewiduje tutaj możliwość skorzystania z tzw. urlopu na żądanie.
siewka

Powrót do Praca