W-400 Spotkanie załogi w sprawie podwyżek

Dyskusje na tematy związane z zakładem niepasujące do innych kategorii.

W-400 Spotkanie załogi w sprawie podwyżek

Postprzez SysOp » wtorek, 22 stycznia 2008, 18:44

Na wydziale 400 odbyło się spotkanie pracowników wydziału z Szefostwem zakładu lotniczego i Przedstawicielami związków zawodowych Metalowcy i Solidarność.

Niestety jest mi bardzo przykro, że po półtora godzinnej dyskusji nie dowiedziałem się niczego konkretnego na temat podwyżki płacy. Wiemy jedynie to, że związki będą rozmawiały z zarządem PZL w kwestii podniesienia wynagrodzeń.

Ale co się dziwić skoro związki z tego, co mówił jeden z przedstawicieli mają tak dużo zajęć, że nie mają czasu na nic. Więc dlatego zapewne dopiero teraz się wzięli za rozmowy w sprawie podwyżek. Zarząd firmy podobno zapowiedział, że jest w stanie dać pracownikom podwyżki w granicach średnio 300 zł brutto. Ciekawi mnie, z jaką kwotą zaczną pertraktacje związki zawodowe, 320 zl? a może "aż" 350 zł ? Pracownicy żądają podwyżek w wysokości 500 zł brutto. Czy to dużo czy mało jest temat na inną dyskusję.

Co ciekawe na spotkanie przyszedł przedstawiciel związków zawodowych lipiec 1980 (przynajmniej tak mi się wydaje bo osobiście nie znam nikogo z tych związków) Niestety nie został dopuszczony do głosu przez przewodniczącego spotkania i przedstawicieli innych związków :o Dlaczego ? O to odpowiedz: "nie został zapraoszony", "nie jest pracownikiem W-400". Czy czegoś się boją? Czy coś mają do ukrycia? Skoro walczą o dobro pracownika, dlaczego nie pozwolili się wypowiedzieć?

Mam nadzieję, że uda i się doprowadzić do spotkania przynajmniej części załogi z przedstawicielem "Lipca 80" Wysłałem maila z zapytaniem na temat takiego spotkania. Jak otrzymam odpowiedź poinformuję zainteresowanych na forum w tym temacie.
SysOp
SysOp

Google

Re: W-400 Spotkanie załogi w sprawie podwyżek

Postprzez stefcio66 » wtorek, 22 stycznia 2008, 23:49

bez strajku tam sie nic nie zmieni
3mam qciuki z UK walczcie o swoje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
stefcio66

Postprzez LAMINATER » czwartek, 24 stycznia 2008, 21:13

O zebraniu załogi ze związkami nic nam nie wiadomo przynajmniej reszcie załogi czy te związki się nas boją czy się czegos obawiają?
Na w390 dwa tygodnie temu było spotkanie z panem przewodniczącym opzz i niestety powiedział że nic w tej sprawie nie może zrobić ,pytanie dlaczego kłamał?
Odpowiedż jest prosta boją się o własne stołki,dopiero gdy zobaczyli że załoga ich olała i że grunt pod nogami się wali zaczeli udawać że coś robią myśleli że bez nich nic nie zrobimy.
Ateraz ogłosili w radiowężle o podwyżkach tak to zrobili żeby wyglądało że to ich zasługa.
A solidarność jest jeszcze gorsza to znaczy działacze przecież to oni są po to żeby bronić i walczyć o pracownika a nie odwrotnie.Choć napewno są wyjątki.
A przecież można bronić pracownika i to z dobrym skutkiem tak jak to zrobiły dwa pozostałe związki .
Powinniśmy się z tamtych związków wypisać i nie płacić miesięcznych składek może się opamiętają.
A może ktoś ma lepszy pomysł?
POZDRAWIAM ZAłOGę W360-W390-I RESZTę WSK :ugeek:
LAMINATER

Postprzez SysOp » piątek, 25 stycznia 2008, 20:24

Dnia dzisiejszego o godzinie 15.05 odbyło się kolejne spotkanie tym razem z Sierpniem 80.

Dowiedzieliśmy się, że podwyżki będą wynosiły średnio 300 zł na każdego pracownika. Zarząd chce podwyżek od 1 lipca. Przedstawiciel Związków Andrzej Borys zapowiedział, że będą walczyć o podzielenie przyznania podwyżek na dwie części. Jedna miała by być już w lutym (mogę się mylić, bo nie wiem czy dobrze zapamiętałem), a druga w lipcu. Jak będzie to jeszcze nie wiadomo. Dodatkowo związek zapowiedział, że będą trwały rozmowy na temat minimalnej podwyżki, jaka może zostać przyznana pracownikowi. Sierpień 80 chce minimalnej kwoty w wysokości 250 zł.

Przedstawiciel związku rozdał ulotki, na których pokazuje, dlaczego nie domagał się od zarządu podwyżek większych niż 300 zł

Oto treść ulotki:
PZL-Świdnik S.A.
Zatrudnienie - ~4 000
Kwota podwyżki - 300 zł
Miesięczny dodatkowy wydatek na płace 4 000 x 300 zł = 1 200 000 zł
Roczny dodatkowy wydatek na płace 1 200 000 x 12 = ~15 000 000 zł

Przewidywany zysk za 2007 r. max. do 2 000 000 zł

KWK BUDRYK
Zatrudnienie - ~2 400
Kwota podwyżki - 500 zł
Miesięczny dodatkowy wydatek na płace 2 400 x 500 = 1 200 000 zł
Roczny dodatkowy wydatek na płace 1 200 000 x 12 = ~15 000 000 zł

Zysk za 11 miesięcy 2007 r. ponad 40 000 000 zł

Teraz pytanie, dlaczego przynosimy tak małe zyski?

Czy to wina pracowników, że źle wykonują swoją prace? Czy może diabeł jest pogrzebany w tym że podpisywane kontrakty są niekorzystne dla "naszej firmy" ?
SysOp
SysOp

Postprzez Afrel » piątek, 25 stycznia 2008, 22:01

No wreszcie coś wiadomo na temat podwyżek. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.

Co do zysków naszej firmy to rzeczywiście coś jakoś nie jest dobrze... Zarząd by zaraz pewnie powiedział że za dużo idzie na pensje ... Tylko ciekawe jeszcze czyje pensje czy "ich" czy nasze.
Obrazek
Afrel

Postprzez stefcio66 » sobota, 26 stycznia 2008, 12:21

zaklad za malo przynosi zyskow bo jest za duzo osob (zbednych) do brania kasy,
oj zebyscie wiedzieli co tam sie dzieje, moze zapytajcie swoich kierownikow o zebraniu niedzielnym z panem prezesem
stefcio66

Postprzez sieja » niedziela, 27 stycznia 2008, 16:03

a może sam wiesz coś o tym zebraniu to mógłbyś sie podzielić informacjami
sieja

Postprzez Gery77 » poniedziałek, 28 stycznia 2008, 09:02

ciekawe czego na W-360 nikt nie wyrazil checi na spotkanie z pracownikami fakt faktem ostatni tydzien (z sobota i niedziela wlacznie) 3 zmiany co nie zmienia faktu ze nic nie slyszalem na temat jakiego kolwiek spotkania odnosnie podwyzek
oj zapomnialem u nas wojna kto przejdzie na W370 a kto zostanie na 36tym wiec kto by sie przejmowal jakimis podwyzkami
co do zysku to raz ze kontrakty sa zle podpisane a dwa ze za duzo jest kierownikow i nierobow na ktorych trzeba pracowac wiec skad ten zysk ma byc duzy nastepna sprawa to inwestycje i pieniazkow brak tylko jakby ucial polowe etatow kierowniczych i o polowe zmiejszyl liczbe kontrolerow (u nas na w360 i tak nic nie robia) to pare groszy by sie znalazlo
Gery77

Powrót do Ogólna dyskusja